Lifestyle

Dr Hause pomagaj, naš zdravstveni sistem je bolestan

Svaka popušena cigareta skraćuje život za 7 minuta, a koliko čekanje u nekoj od klinika u Srbiji može da skrati život? Poznat je podatak da je srpski zdravstveni sistem među najlošijim, da je lošiji čak i od bivših jugoslovenskih republika, zauzimajući 74. mesto među 145 država sveta. Zbog toga ga nazivaju bolesnim zdravstvenim sistemom.

dr-house-klinike
pixabay.com©

I tako dok čekate u nekoj od klinika u Srbiji, pitate se možete li biti zdravi, ako se zdravstveni sistem vaše zemlje ubraja u najbolesnije. Da naglasim to čekanje, jer prvo čekate da zakažete pregled, onda čekate iako ste već zakazali tačnu satnicu.

Više o akciji za prevremeno rođene bebe

Ono što vam može “ubiti vreme” u tim ni malo prijatnim trenucima jeste posmatranje ljudi koji su u sličnoj situaciji u čekaonici, barem što se tiče čekanja. Neki su nervozni, drugi su umorni, ima i onih koji čitaju novine ili knjigu. Najzanimljiviji mi je bio sredovečni bračni par koji je pravio selfije u čekaonici klinike. Možda bi neki to osuđivali, ali meni je bilo simpatično, bar su me nasmejali na tom mestu gde se retko ko smeje.

medicina-klinike-novi-sad
pixabay.com©

Najteže pada da dok čekate slušate teške ljudske priče koje ne možete da ne čujete. Naravno, to vam može biti najteži deo, ali može biti i gore. Na primer, ako su vam u jednoj klinici zakazali preglede određenim redoslodom, može vam se desiti da vas izgrde u drugoj klinici zbog toga što su vam takav raspored pregleda napravili. A vi ni krivi, ni dužni, ne znate šta vas je snašlo. Onda se uplašite da ćete zbog te greške izgubiti termin za pregled, na koji  ste  već čekali 3 meseca, a da ne spominjemo da su svi novi termini zauzeti do marta. No, uz malo sreće, ipak će vas pregledati, bez obzira na taj nesporazum između dve klinike.  Lekar će se ipak smilovati, jer zna da niste vi krivi, već greška u zdavstvenom sistemu, ili šta god.

Svesni smo kakvo je stanje u ovom sitemu, ali kada će se nešto promeniti, ne znamo. Ovaj autorski tekst bih završila fotografijom koja govori više od hiljadu reči. Doktor Hause kada ćeš izlečiti srpski zdravstveni sistem? Bolestan je.

dr-haus-bolnica
webcafe.hr
Čitajte Luftiku na Google vestima

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link