predavanje_za_pocetnike_nove_forme_karnevala
Muzej Vojvodine

Negujući nematerijalnu kulturnu baštinu – običaje povodom Belih Poklada, Muzej Vojvodine u petak 11. marta podne organizuje Maškaradu. Ovo je 21. Maškarada kojom se obeležava početak prolećnog ciklusa pokladnih običaja.

maskarada2016
Muzej Vojvodine
Advertisement

Maskirana povorku će krenuti sa platoa ispred zgrade Muzeja, u Dunavskoj 37, i prodefilovaće centralnim novosadskim ulicama – Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, ulicom Modene i Bulevarom Mihajla Pupina nazad do Muzeja Vojvodine. Ispred Muzeja će se nastaviti zabavni program i proglašenje najuspešnijih maski. Za pojedince, institucije i grupe, koje su se predstavile sa najuspešnijim maskama, po proceni stručnog žirija, obezbeđene su nagrade. U programu će nastupiti trupa Kreativni pogon i Branislav Rosić, kantautor koji će animirati prisutne.

Maskirane obredne povorke deo su evropske, ali i svetske tradicije, a više su poznate pod nazivom karnevali. Prepoznavši značaj negovanja nematerijalne baštine Vojvodine kao multikulturne i multikonfesionalne sredine, Muzej Vojvodine od 1995. godine neguje pokladne običaje organizovanjem maskirane povorke koja prolazi gradskim ulicama, i na originalan način spaja tradiciju sa savremenom kreativnošću.

Još zanimljivih dešavanja potržite ovde.

 

Advertisement

Ostavite komentar