Pripremanje zimnice je u punom jeku. Iz kuhinja dolaze omamljujući mirisi kuvanog paradajza i crvene paprike koja rumeni u šporetu. Dok se neke domaćice tek spremaju da zasuču rukave i prionu na posao, kod drugih se na rafovima već šarene radosti iz tegle. Međutim, pripremanje zimnice nije nimalo lak posao. Ono zahteva puno stajanja nad šerpom, seckanja i ljuštenja.

zimnica-jesen-pijaca-ajvar

Uprkos zahtevnom poslu koji ume da oduzme dosta vremena, neke domaćice ipak uživaju u tome. Kako kažu, kupovna zimnica koja se može naći na policama supermarketa nikad neće imati tako izvrstan ukus kao domaća, napravljena po sospstvenom ukusu.

– U životu nisam kupila kisele krastavce u prodavnici. Imam puno obaveza oko bašte i životinja, ali uvek nađem vremena za kuvanje pekmeza ili paradajza. Zimnicu pravim od kada znam za sebe, učila sam od moje bake, a sada moja unuka uči od mene – priča sedamdesetjednogodišnja Oljha Tihi.

Pripremanje turšije, ajvara, džemova i sličnih specijaliteta je značajna stavka u svačijem kućnom budžetu. Ukoliko nemate svoju baštu, za kupovinu voća i povrća i svih potrebnih stvari za pripremu zimnice treba izdvojiti celu prosečnu platu. Zato se neki ipak odluče da kupuju po supermarketima.

– Živim sama i ne koristim puno zimnice, tako da se retko kada opredeljujem za pipremanje sopstvene. U bašti imam smokve, od njih eto skuvam džem, ali da pripremam ajvar ili da kiselim krastavce – to ne. Kada se zaželim, ja odem u supermarket ili na pijacu pa kupim. Tako mi se više isplati – priča Irena Šnajder.

cvekla-zimnica-spremanje-jesen

Vredne Novosađanke voće i povrće kupuju na pijacama i kažu da se pravljenje zimnice itetkako isplati. Penzionerka Vukica Vukobratović već je spremila slatko od trešanja i smokava, džem od šljiva i kajsija, i sada su na redu ajvar i pinđur.

– Ušteda je 50 odsto. Najisplatljivije je praviti džem pošto u njega ne ide mnogo šećera, a moji ukućani ga obožavaju. Prirodan je sa minimalno konzervansa – kaže Vukobratovićeva.

– Već godinama pravim samo džemove, a kisele krastavce i papriku dobijam od snaje – kaže penzionerka Ljubica Šarić.

– Ne gledam koliko košta, važno mi je da kajsija i šljiva budu kvalitne i lepe na oko. Uz voće dodam samo još džemfiks, ali upola od onog što je navedeno na kesici. O zimnicama se manje – više sve zna, zato bih preporučila moj recept za višnjevaču. U flašu se stavi red višanja, red karamelisanog šećera kao za šerbet, pa tako do vrha. Stoji na suncu dok se šećer ne otopi, a zatim se ostavi u sobi i doda flašica ekstrakta ruma i malo rakije po želji. Još mi se nije dogodilo da je neko ostao ravnodušan kad je probao moju višnjevaču – rekla nam je kroz osmeh Ljubica.

Ukoliko ste se odlučili da pravite sami zimnicu, donosimo vam najvežije cene sa Kvanataša, gde je voće i povrće najpovoljnije. Tako paradajz košta 15 – 20 din/kg, krastavac 20 – 25 dinara din/kg, karfiol 50 – 70 din/kg dok se paprike mogu naći po ceni od 40 do 70 din/kg. Kajsije se kreću od 100 do 130 din/kg, dok je za kilogram šljiva potrebno izdvojiti 30-45 dinara.

 

 

Advertisement

Ostavite komentar