Lifestyle

Da li je gluten zaista loš?

Otkako je Novak Đoković u svojoj knjizi promovisao ishranu bez glutena, u Srbiji je veoma brzo postao popularan ovaj trend. U supermarketima sve čeđće možete videti natpise da proizvodi ne sadrže gluten, a proizvođači se utrkuju oko pravljenja raznih zamena, poslastica i ukusne hrane koja ne sadrži gluten. Šta je uopšte gluten i d ali je on zaista toliko štetan, pokušali smo da otkrijemo.

Gluten je protein kojeg ima u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju. Znači, on je u testenini+ama, pici, grickalicama, supama, industrijskoj hrani, pa čak i u hrani za bebe. On se često krije i u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane, gde ga obično ne biste tražili.

hrana-sto-restoran-usluga

Celijakija je urođena bolest koja predstavlja imunološku reakciju organizma na gluten. Nutricionista Žarko Markov objašnjava nam da su mnogi ljudi alergični na gluten a da toga zapravo nisu ni svesni.

– Prve reakcije obično se javljaju već kod beba, odnosno nakon uvođenja namirnica koje sadrže gluten, mada, ređe, bolest može godinama biti prikrivena i manifestovati se tek u odraslom dobu. Pretpostavlja se da u Srbiji od celijakije pati 35.000 do 70.000 ljudi. Problem je u tome što je velik broj ljudi alergičan na gluten, no toga nisu niti svjesni, a retko ko odlazi da se testira – kaže on.

Saznajte šta je ortoreksija

Za celijakiju nažalost ne postoji lek. Jedini način da obolele osobe imaju zdrav i normalan život jeste da potpuno „izbace“ iz ishrane sve namirnice koje sadrže gluten. U suprotnom, dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, kao i do brojnih poremećaja koji proizilaze iz poremećaja varenja i upijanja hrane.  Međutim, posledice celijakije mogu biti i mnogo šire, i ići čak do osteoporoze, malokrvnosti, oštećenja zuba, pa čak i poremećaja u ponašanju i autizma kod dece. Ponekad ovu bolest prate i potpuno nespecifični simptomi, pa ju je teško dijagnostikovati.

tajland_zanimljivosti_cinjenice_budizam_bangkok

Većina naučnih istraživanja tvrdi da za ljude sa normalnim probavnim traktom, odnsono one koji nisu alergični na gluten, ishrana koja ga sadrži ne samo da nije štetna, već je, naprotiv, veoma važna. Mnogi se odlučuju da vode bezglutensku dijetu misleći da će tako smršati, a zapravo svom telu uskraćuju bitan izvor minierala i vitamina na ovaj način. Ne postoji naučno istraživanje koje potkrepljuje tvrdnju da ćete izbacivanjem glutena smršati.

Ako sumnjate da vam ovaj protein ne odgovara, najbolje bi bilo da uradite test, pre nego što se odlučite da potpuno izbacite gluten iz ishrane.

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link