tikvice

Na velikim temperaturama najbolje je jesti laganiju hranu. Jedno od povrća koje je lagano i  koje može da se sprema uz sve i svašta jesu tikvice. Evo nekih predloga kako da spremite lagan i brz obrok od tikvica.

Musaka od tikvica

musaka-1

Ukoliko volite musaku ali izbegavate krompir tj dodatno unošenje skroba, umesto njega možete koristiti tikvice, koje će osvežiti čitavu kombinaciju.

(Izvor: http://www.kuvajsam.com/recepti/glavna-jela/musaka-od-tikvica-3/)

Krem čorba od tikvica

krem_corba_tikvice

Idealna čorbica za letnje vrućine. Lako i brzo se priprema, a i ne morate dodatno šporetom da dogrevate stan. Osim tikvica, od povrća se koristi još i šargarepa i crni luk, a kao začin se dodaje suvi začin od povrća i bosiljak, pošto je čorbica blagog ukusa.

(Izvor: http://www.stvarukusa.rs/recept/krem-corba-od-tikvica)

Brza testenina sa tikvicama i parmezanom

tikvice_brza_testenina_parm

Još jedno jednostavno jelo za pripremu koje ne zahteva da se dugo vremena provodi pored šporeta. Tikvice se kratko proprže, testenina se skuva, sve se sjedini i začini origanom i pospe parmezanom i obrok je gotov. Ostaje vam samo da uživate.

(Izvor: http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.ch/2012/07/brza-testenina-sa-tikvicama-i.html)

Rolovane tikvice

tikvice_sir_sunka_rolat

Jelo koje je podjednako lepo i za oko i za nepce. Tikvice se pripreme(očiste i posole), uvaljaju u brašno i prže. Premazuju se filom od pečene paprika iseckane na kockice, šunke, sitnog sira i belog luka u prahu, i sve se urola.

(Izvor: http://www.recepti.com/kuvar/hladna-predjela/8061-rolovane-tikvice)

Zapečeni krompir sa tikvicama

tikvice_krompir

Jelo koje može da se služi i kao glavno jelo i kao predjelo. Luk i slanina se proprže vrlo kratko, sve se doda rendanom krompiru i tikvicama, stavi u vatrostalnu posudu i peče. Prelije se smesom od jaja, rendane gaude i pavlake i zapeče. Od začina se koristi vegeta, peršun i majoran.

(Izvor: http://slatkoslano.net/zapeceni-krompir-sa-tikvicama)

Advertisement

2 Komentari

  1. Imam i ja sjajan recept, a to je sos od tikvica. Iseckaju se na kockice, skuvaju, a onda se proprži beli luk sa malo brašna, potom se dodaju oceđene i posoljene tikvice. Dodati malo (po želji) vode u kojima su se kuvale tikvice ili mleka, a može i pavlaka. Kako ko voli. Meni je to predobro. Javite utiske ako ste pravili. Pozz svima

  2. Meni su tikvice punjene mlevenim mesom i dinstanim lukom u besamel sosu neprikosnovene. Ako se u besamel doda malo limuna i belog luka, i kackavalja od gore, to je pogodak!

Ostavite komentar