Novi Sad

Kuvajte uz jednog od najboljih kuvara u Novom Sadu

Teodor Jurišin je kuvar iz Novog Sada, trenutno zaposlen u hotelu President i autor popularnog bloga Serbiancook. Do sada je radio u mnogobrojnim restoranima i hotelima, a obrazovanje je stekao na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo. Ovaj mladi i ambiciozni, talentovani kuvar za naš portal otkriva kako napraviti popularne prolećne rolnice, jelo Lou mejn i daje predlog za laganu salatu koja može poslužiti kao obrok. Osim toga, Teodor poručuje čitaocima Luftike da je u proleće najbolje konzumirati namirnice bogate vitaminima C, B i E, kao i omega3 masnim kiselinama, a sveže voće i povrće, orašasti plodovi, cele žitarice se podrazumevaju. Protiv umora preporučuje sledeća jela i boravak na suncu i svežem vazduhu.

Prolećne rolnice (Spring rolls)

Prolećne rolnice, popularno kinesko jelo koje simbolizuje blagostanje, a obavezno je na kineskim svečanim i koktel-menijima, može se pripremiti i dan ranije, te nakon samo par minuta prženja poslužiti hrskavo i još vruće.

prolecne_rolnice
Foto: privatna arhiva

Sastojci:

2 pakovanja kora za gibanicu od po 500g-10 listova u pakovanju (dovoljno za 34 rolnice dužine 12-17cm)

Fil

400g mlevenog svinjskog mesa (može i belo meso isečeno na tanke i dugačke prutiće – zilijen)
1 glavica kupusa oko 1kg – oko 700g isečenog na froncle (kineski kupus je bolja opcija)
600g šargarepe – oko 400g očišćene
300 brokolija
1 veza mladog crnog luka
soja sos i so
ulje za prženje

Ljutkasti umak

6 kašika soja sosa
6 kašika hladne vode
2 kašičice susamovog ulja
2 kašičice Aceto balsamico
1 kašičica tucane ljute paprike
1 kašičica sitno rendanog đumbira

Priprema povrća

Isecite kupus, očistite šargarepu i isecite je na tanke i dugačke prutiće. Isecite cvetiće brokolija sa stabljike. Skinite spoljašnji tvrdi omotač stabljike brokolija i mekši centralni deo isecite je na tanke i dugačke prutiće. Iskoristite i manje grančice koje su držale cvetiće i isecite ih na tanke kružiće. Luk isecite na kose i tanke krugove, i perca i beli deo.

Termička obrada povrća i mesa

Cvetiće brokolija kuvajte na pari. Ako nemate posudu od bambusa za kuvanje na pari onda stavite cvetiće u cediljku iznad šerpe u kojoj je nekoliko prsta vode. Poklopite i kuvajte nekoliko minuta. Cvetići trebaju da ostanu čvrsti. Kuvanje na pari je znatno brže nego kuvanje u vodi, a cvetići zadrže boju i čvrstinu. Prstima ih razdvojite jer treba da stanu u rolnicu. Spremite veću cediljku i postavite je iznad šerpe. Ona će vam služiti da odlažete prženo povrće i u njoj će se ukloniti višak masnoće od prženja. U voku ili većoj šerpi na vrelom ulju sortirati povrće. Budući da kupus brzo uvene, pržite ga u dve ture. Čim ga ubacite preko sipajte malo soja sosa i sasvim malo soli, zatim kad uvene prebacite ga u cediljku i nastavite sa drugom turom kupusa. Onda sledi šargarepa, ali ona traži nešto više ulja i ovu količinu pržite u 2 ture, takođe sa malo soja sosa. Potom mladi luk, a zatim stabljike brokolija. Na kraju propržite posoljeno mleveno meso kojem ste dodali soja sos po ukusu. Svo prženo povrće i meso odlažite u cediljku. Kad završite, sve prebacite u neku veću posudu, na primer, u veliki pleh kako biste lakše izmešali. Potom dodajte cvetiće brokolija, i promešajte lepo da se masa ujedini. Zatim stavite još soja sosa i soli i ponovo vratite sve u cediljku da se ohladi. Tako će se ocediti od viška masnoće i tečnosti. Hladan fil prebacite u frižider i sutradan pržite rolnice. Možete pržiti i istog dana, ali nakon najmanje sat vremena ceđenja.

Napomena: Ako koristite šitaki pečurke, isecite na jako tanke ploškice i pržite na ulju uz dodatak soja sosa. Sušene šitaki pečurke prvo potopite u malo vrele vode, ocedite, pa kad nabubre nastavite opisani postupak.

Motanje rolnica

Kore postavite tako da su okrenute ka vama po dužoj stranici. Isecite ih po sredini vertikalno na dva jednaka dela. Prvo radite sa jednim pakovanjem kora da se kore ne bi sušile. Na dno kore po kraćoj stranici rasporedite jednu punu kašiku fila. Preklopite stranice ka unutra onako kako želite. Deblje i kraće kore preklopite tako da ima oko dva prsta prostora između preklopa i da budu oko 12cm dužine. Čvrsto umotajte rolnicu i sam kraj kore pre zatvaranja premažite sa malo vode da se zalepi. Složite rolnice u pleh. ponovite postupak dok ne potrošite sav fil. (Ako vam ostane kora, možete ponovo smotati već gotove rolnice u još jednu koru, tako će biti hrskavije).

Prženje i odlaganje

Spremite pleh od rerne, pa preko njega postavite žicu od rerne. Na žicu slažete pržene rolnice da se ocede od viška masnoće. U što većem tiganju zagrejte ulje dok ne počne da cvrči. Treba da imate oko dva prsta ulja. Spuštajte rolnicu jednu do druge u ulje tako da je spoj okrenut na dole. Temperatura ulja treba da je takva da dok spustite poslednju rolnicu (meni obično stane 4-5 u tiganj) onu prvu već okrećete. To znači da je potrebno samo jedno okretanje da lepo porumene. Slažite ih na žicu od rerne jednu do druge, nikako jednu preko druge, da se ocede i da ostanu hrskave.

Umak

Pomešajte sve sastojke za umak i podesite po svom ukusu, jer nisu svi soja sosevi isti, a ni ukusi. Servirajte ih dok su tople.

Nastavak na sledećoj strani>

Čitajte Luftiku na Google vestima

154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link