Vesti Vojvodina

Gastro manifestacije u Vojvodini u septembru kojima nijedan gurman neće odoleti (FOTO)

Gastronomske manifestacije vojvodina septembar
Foto: Collage/YouTube

Nakon paklenog jula i avgusta, kada su se i zidovi topili od vrućine, sa dolaskom septembra smo konačno odahnuli, a na red su došle i brojne gastronomske manifestacije, koje su tu da nam ulepšaju pozno leto i obraduju naša nepca.

Dobri domaćini po raznim vojvođanskim mestima raširenih ruku čekaju goste da se pohvale autentičnim proizvodima i kulinarskim umećem, a ovi prijatno topli dani su idealna priilika da (ponovo) otkrijete neka mesta i običaje i uživate u domaćoj kuhinji. Kao bonus dobijate i road trip.

Potrudili smo se da za vas izdvojimo najzanimljivije događaje u devetom mesecu, kojima nijedan pravi gurman neće moći da odoli, jer naša plodna ravnica zaista ima puno toga da ponudi.

Gurmanski užitak za svačiji ukus

Vojvodina je poznata po fenomenalnoj i raznovrsnoj kuhinji, koja savršeno odslikava multikulturalnost severne srpske pokrajine, pa su gastronomske manifestacije odlična prilika da se podsetite nekih pomalo zaboravljenih ukusa i upoznate sa običajima Srema, Banata i Bačke.

Gurmanluk u Limanskom parku

Limanski park u Novom Sadu će narednog vikenda ugostiti brojne gurmane, na sada već tradicionalnom gastronomskom festivalu “Ukusi Vojvodine”, koji se održava 09. i 10. septembra.

Posetioci će biti u prilici da isprobaju raznovrsne špecije vojvođanske kuhinje, a na festivalu učestvuje više od 100 izlagača.

Na brojnim štandovima naći će se domaće kobasica, šunke, sirevi, čvarci, paprikaši, gulaši, domaće testenine, riba, pečenje, pasulj, svadbarski kupus, ali i slasne pite, baklave, domaći džemovi i kompoti… Verovatno ne postoji osoba koja može da im odoli.

Na sam pomen ovih delicija već kreće voda na usta, a čitavu priču zaokružiće i bogata ponuda vina, rakija, prirodnih sokova i zanatskog piva od malih domaćih proizvođača.

Za veselu atmosferu i zabavu Novosađana i njihovih gostiju biće zaduženi brojni muzičari koji će nastupiti na festivalu.

Kulinarske radionice koje se organizuju tokom čitavog dana predstavljaju sjajnu zabavu za čitavu porodicu, a klinci će moći da učestvuju na raznovrsnim dečijim radionicama ili srpskim viteškim igrama.

Ukusi Vojvodine FB2
Foto: Facebook/Ukusi Vojvodine

Program traje od 12 do 20 časova, a ulaz na festival je besplatan.

Vo na ražnju u Maradiku i čuvene banatske krofne

Ljubitelji dobrog pečenja ne bi trebalo da zaobiđu manifestaciju “Maradička jesen”, koja se održava narednog vikenda,  jer je ove godine za goste obezbeđen vo na ražnju od 600 kilograma, a uživaće i oni koji vole jagnjetinu i prasetinu.

Vo na ražnju
Foto: Ilustracija, Screenshot/YouTube/Hugestaff

Pored specijaliteta sa ražnja, ekipe kuvara će se takmičiti i u kuvanju svinjskog paprikaša, a moći ćete da probate i gurmanluke iz seoskih domaćinstava.

Za sve koji žele da se dobro oslade, neće pogrešiti ukoliko posete “Banatsku testijadu”, jednodnevnu svetkovinu na kojoj seoske žene pokazuju svoju umešnost u pravljenju đakonija od testa, koje će prodavati na štandovima.

Održava se u Srpskom Itebeju 09. septembra, a pored takmičenja u pravljenju krofni, ekipe domaćina će pokazati i svoje umeće u spremanju banatskog pilećeg paprikaša.

Iskusite tradicionalno banatsko gostoprimstvo

“Dani ludaje” u Kikindi svake godine privlače poklonike proizvoda od bundeve, a ovaj četvorodnevni festival će se održati od 14. do 17. septembra, kada je čitav grad u narandžatim bojama.

Meštani se tradicionalno takmiče čija je tikva najveća i najteža, a duž centra Kikinde možete uživati u brojnim gastronomskim delicijama, koje po štandovima, u karnevalskoj atmosferi, izlažu mali lokalni proizvođači i domaćini.

Ako poranite na pravi “Banatski fruštuk”, možete se počastiti sa ukusnim čvarcima, krvavicama, majuškama, švarglom, džigernjačom i drugim “bezorazlucima” koje su postale prava retkost u gradskim sredinama.

Banatski fruštuk
Foto: Screenshot/YouTube/Volim Srbiju

Pekmez od bundeve, slasna pečena bundeva, ali i razne slatke i slane pite, štrudle i druge đakonije će vam zagolicati nepce, pre nego što navalite na specijalitete lokalne kuhinje.

Dani ludaje kikinda
Foto: Facebook/Dani ludaje u Kikindi

Pored gastronomskog užitka, za zabavu posetilaca zadužen je i muzički program, koji je ove godine osmišljen da zadovolji najraznovrsnije ukuse, pa nemojte propustiti priliku da iz prve ruke osetite tradicionalno banatsko gostoprimstvo.

Za ljubitelje pikantne riblje čorbe i jela “na kašiku”

Ukoliko želite da uživate u kvalitetnoj ribljoj čorbi u prelepoj prirodi pokraj Tise, nemojte propustiti priliku da posetite “Kotlić pod Titelskim bregom”, koji će se ove godine održati 23. septembra, kod restorana “Mala čarda”.

Kotlić titel
Foto: Screenshot/YouTube/Titel-lepo-mesto

Ekipe alasa i vrsnih kuvara spremne su da “ukrste kotliće” u pokušaju da baš njihov tim bude pobednik, a posetiocima ostaje da u opuštenoj atmosferi degustiraju plodove njihovog višesatnog truda, uz zvuke tamburaša.

Ljubitelji “jela na kašiku” bi u svoj itinerer trebali da ubeleže i Belo blato pokraj Zrenjanina, jer se za seosku slavu ovog vojvođanskog mesta, koja se redovno održava poslednjeg vikenda u septembru, spremaju tipični vojvođanski gurmanluci.

Belo blato čorba
Foto: Screenshot/YouTube/RTV Santos Zrenjanin

Jedan dan je rezervisan za takmičenje u spremanju riblje čorbe, dok se drugog dana posetioci mogu pogostiti tradicionalnim beloblatskim ovčijim paprikašem, koji se prodaje po simboličnoj ceni.

Kada ste već u okolini, prosto je gre’ota da ne svratite i u Crvenu Crkvu, malo mesto u ovoj opštini i da ručak upotpunite porcijom odličnog pasulja.

Manifestacija simpatičnog naziva “Crvenačko opasuljivanje” ima tradiciju dugu više od 15 godina i redovno okuplja veliki broj ekipa koje u kazačićima spremaju ovo jelo sa slaninicom, suvim rebarcima, šunkom i butkicama.

Ovogodišnje izdanje najavljeno je za 26. septembar, a interesantno je da se pored pobedničkog bira i najgori pasulj.

Međutim, nevezano za ocene stručnog žirija, gosti na kraju svaki kazan isprazne i u slast pomažu.

Vinska fešte za poštovaoce Bahusa i Svetog Trifuna

Pravi poštovaoci vina i somalijeri prosto ne mogu da dočekaju septembar, mesec grožđa, kada se po brojnim gradovima organizuju višednevne vinske fešte, poznatije kao “Grožđebali”.

U okolini Novog Sada, prvi je na redu bio onaj banoštorski, a ukoliko ste ga propustili ne brinite – očekuje vas još pregršt sličnih manifestacija, koje imaju i bogat kulturno-umetnički program.

Provod na severu Vojvodine

Već ovog vikenda održaće se “Berbanski dani” na Paliću, po 33. put, gde će svoje proizvode predstaviti preko 70 izlagača, a program počinje u subotu 09. septembra.

Posetioci će pored vina moći da uživaju raznim u domaćim proizvodima, ali i atraktivnoj dvodnevnoj regati po Palićkom jezeru.

Vinski sladokusci će moći da se opuste i na Danima berbe grožđa u Feketiću, koje u subotu, 09. septembra, otvara defile konjskih zaprega, a posetioci će moći da omaste brk ovčijim paprikašem, pošto se tokom dana održava takmičenje u kuvanju ovog specijaliteta.

Za porciju ćete izdvojiti 450 dinara, a manifestacija traje dva dana.

Grožebal u Vršcu i Pudarski dani u Irigu

Najatraktivniji provod očekuje se na tradicionalnom Grožđebalu u Vršcu, koji se ovog puta održava jubilarni 65. put, od 14. do do 17. septembra.

Pored uživanja u kvalitetnom vinu i hrani, posetioce očekuje i bogat muzički program. U četvrtak će vas zabaviti tamburaške bande, petak je rezervisan za nastup Tanje Savić, u subotu nastupaju Tropiko bend i Sergej Ćetković, a “Dane berbe grožđa” u nedelju zatvara Zdravko Čolić.

Kakav je rod grožđa bio ove godine na Fruškoj gori, istog vikenda možete proveriti na “Pudarskim danima” u Irigu, koji se održavaju na Ribarskom trgu od 14. do 17. septembra.

Ovo poznato sremačko mesto biće domaćin fruškogorskog sajma vina po 31. put. Gosti će moći da prisustvuju defileu fijakera, izložbi fenjera od bundeva, a najmlađe će obradovati takmičenje u gađanju iz praćke i maskembal.

Očekuju vas i raznovrsni muzički nastupi, a detaljan program možete proveriti na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Naravno, kraj meseca je rezervisan za čuvenu “Karlovačku berbu grožđa”, međutim organizatori još nisu potvrdili tačan datum održavanja ove manifestacije.

Degustacija kvalitetne šljivovice kod Sombora

Pored vina, poznato je da sa dolaskom rane jeseni na red dolaze seoske manifestacije na kojima se degustira rakija, na kojima domaćini rado izlažu “magične napitke” koje su skuvali u svojim kazanima.

Da je interesovanje za ovakvim svetkovinama ogromno, svedoči i nedavno održana “Čuruška rakijada”, na kojoj se prijavio rekordan broj takmičara iz Srbije i regiona.

Ukoliko ste ljubitelj kvalitetne šljivovice, savetujemo vam da ne preskočite “Dane vesele mašine” u Kljajićevu kod Sombora, takmičenje lokalnih majstora u pečenju rakije, koje se ove godine održava 14 put.

Dani vesele mašine kljajićevo
Foto: Screenshot/YouTube/Milan Jovanović

Manifestacija će biti održana 10. septembra na Burduševom brdu, gde će se nakon pečenja testirati odležana rakija, a verovatno je najbolji način da završite gastronomsku turu jedan fin dežestiv.

Čarde na Tisi u kojima ćete odmoriti dušu u netaknutoj prirodi i uživati u preukusnoj ribi (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link