Jedan od najvećih savremenih svetskih pisaca Mario Vargas Ljosa, dolazi u Novi Sad. U ponedeljak, 22. juna sa početkom u 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu biće priređeno književno veče, odnosno razgovor sa piscem.

Na konferenciji za štampu koja je održana u Kulturnom centru Novog Sada, govorilo se o predstojećem dolasku ovog pisca. Peruanskom nobelovcu biće uručena i Specijalna nagrada za prozu „Milovan Vidaković“ Međunarodnog festivala ProseFest. Razgovor sa piscem vodiće hispanista Bojana Kovačević Petrović, a tema će biti književno stvaralaštvo Maria Vargasa Ljose. Biće reči o njegovim dramama, ali i o tome da li književnost ima moć da pokreće svet. Deo razgovora ticaće se i mladih pisaca hispanske Amerike koji donose novi književni bum. Narednog dana, Ljosa odlazi u Beograd, gde će najverovatnije imati prijem kod predsednika Srbije, Tomislava Nikolića.

Ljosa knjiga_687x396

Ljosa je dobio Nobelovu nagradu za književnost, 2010. godine za memoare „Riba u vodi“. Svoje prvo delo, napisao je sa samo 16 godina, a zanimljivo je da je bio predsednički kandidat u Peruu 1990. godine.

Glavni organizator i pokrovitelj ovog velikog događaja je Izdavačka kuća Laguna, a suorganizatori su Kulturni centar Novog Sada, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Srpsko narodno pozorište. Ulaz će u ponedeljak biti slobodan, pa svi ljubitelji Ljose i književnosti mogu doći da čuju ovog nobelovca.

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here