Leto je zvanično počelo. Turističke agencije čekaju sa ponudama, banke sa kreditima, a premijer sa vaučerima za letovanje u Srbiji. Luftika istražuje koliko košta letovanje za jednu četvoročlanu porodicu, šta vole mladi, gde Novosađani najčešće odlaze, ko ide na Maldive i gde možete otići na odmor u Srbiji?

U moru turističkih agencija, ponuda za more je puno. Mladi u poslednje vreme sve češće odlaze na odmor preko agencija koje organizuju ture isključivo za njih. Tu su brojne agencije koje po pristupačnim cenama mladima nude smeštaj, prevoz, žurke, izlete, a u ponudu su ponekad uključena i gostovanja zvezda sa estrade. Bojana Čvorović iz jedne novosadske agencije kaže da se mladi sve vše odlučuju za odlazak u Tursku, u Kušadasi ili Bodrum. Veoma su popularni i Zakintos, Lefkada i Kavos u Grčkoj, a što se tiče nekih malo daljih destinacija, tu je najtraženiji Egipat. Last ponude koje uključuju 9 noćenja i prevoz autobusom do Grčke, mogu se naći za 139 evra.

Mladi more_687x436

Porodice sa malom decom uglavnom odlaze kod komšija u Crnu Goru, jer je put najkraći. O odnosu cene i kvaliteta usluge moglo bi se raspravljati, ali i dalje veliki broj Novosađana odlazi u Budvu, Bečiće, Herceg Novi, Sutomore ili Kotor. U agencijama retko kada imaju ponude za crnogorsko primorje, a građani uglavnom sami organizuju i prevoz i smeštaj do Crne Gore. Put automobilom košta oko 150 evra, a cena smeštaja zavisi od mesta, perioda u kom se ide i naravno, kvaliteta. U Bečićima, smeštaj za deset dana za četvoročlanu porodicu, sredinom jula košta oko 400 evra, a tu je još i hrana. Bez 1.000 evra za četvoročlanu porodicu, odlazak na more u Crnu Goru teško je izvodljiv. Cena letovanja u Grčkoj može biti malo skuplja zbog dužeg puta, a za jednu porodicu košta i preko 1.000 evra, sa svim planiranim i neplaniranim troškovima.

Becici_687x458

Ponuda za letovanje u Srbiji u turističkim agencijama, gotovo da nema. Samo retke od njih organizuju odlazak na Zlatibor, Taru, Kopaonik, banje, a sve popularniji je i seoski turizam. U ponudi se mogu naći i Palićko jezero, Đavolja varoš, Stara planina i Lepenski vir. Cena apartmana na Zlatiboru se kreće od 10 evra po danu za jednu osobu, pa naviše. U hotelu Mona na ovoj planini, noćenje sa doručkom košta 5.500 dinara. Nešto jeftinije je na Paliću, gde se soba može naći i za 8 evra po danu, dok na Staroj planini apartman za dve osobe možete iznajmiti za 17 evra po danu.

Djavolja varos_687x458

Od nešto egzotičnijih destinacija, najpopularniji su Maldivi, Izrael, Tunis, Dubai, Kuba, Sejšeli i Tajland. Jelena Ristić iz agencije Grand Tours u Novom Sadu, kaže da ima dosta Novosađana koji odlaze na Maldive, pogotovo van sezone, u oktobru ili novembru, kada su cene znatno niže, a sezona na Maldivima i dalje traje. Uglavnom su to penzioneri, ili bračni parovi bez dece. Promo paketi za letovanje u Dubaiu mogu se naći po ceni od 600 evra po osobi za 7 dana, do Tunisa možete otići za 500 evra na 7 dana, a ako želite da odete na Sardiniju, bez 500 evra, teško čete uspeti. Po cenama ne zaostaje ni hotel Splendid u BZa Sejšele vam već treba i do 3.000 evra, dok vam je za deset dana u Majamiju neophodno i više od 8.000 evra. Treba napomenuti da u ove cene uglavnom nisu uključene avionske takse, koje koštaju od 30 do 300 evra po osobi.

Maldivi_687x397

Bilo kako bilo, istraživanja kažu da oko milion građana svakog leta ode u inostranstvo na odmor, a ove godine, moguće je da će više ljudi letovati u Srbiji zbog obećanih olakšica. Oni koji ne mogu sebi da priušte Sejšele, Maldive, pa ni Crnu Goru, uvek mogu prošetati do Štranda i rashladiti se na lepom plavom Dunavu.

Slađana Zličić
Podeli
Dragana Vidić
Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here