Foto_paneldiskusija2S

Panel diskusija o regulisanju  uličnog izvođenja umetničkog i zabavnog programa održana je danas kao deo inicijative koje su pokrenule Umetničke asocijacije “Inbox” i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada. Na ovom skupu je, osim građana, uličnih izvođača i medija učestvovao Vanja Vučenović, član Gradskog veća zadužen za kulturu Grada Novog Sada, kao i  predstavnici Grada Beograda, koji su ovo pitanje već regulisali.

 PANELQQ

Vanja Vučenović je istakao da je važno da se ovo pitanje reši na kvalitetan način i da nas zbog toga očekuje dugotrajan proces, jer je potrebno uključiti sve zainteresovane u pronalaženje što boljeg rešenja. On je napomenuo da će u ovaj proces biti uključene i druge Gradske uprave, da je inicijativa dobila veliku podršku Grada i zahvalio se na saradnji predstavnicima Komisije za razmatranje zahteva izvođača kulturnog i artističkog programa Grada Beograda.

PANEL22

Predsednik ove Komisije i direktor Beokoma Grada Beograda Darko Glavaš, rekao je da je regulacija uličnog nastupanja u Beogradu znatno poboljšala kulturnu i turističku ponudu grada i da Novi Sad mora biti spreman na dug put od inicijative do usvajanja pravilnika koji bi regulisao nastupanje na ulicama i trgovima.

„Festival uličnih svirača već 15. godina promoviše ideju o uličnom nastupanju, a Novi Sad sa svojim starim gradom veoma je atraktivan okvir za ulične performere i iz Srbije i iz Evrope. Umetnicka asocijacija „Inbox” kao organizator Festivala želi da u ovoj inicijativi zastupa interese uličnih svirača i da sa svojim kapacitetima učestvuje u pronalaženju najboljeg modela za slobodno ulično nastupanje“, kazao je direktor Festivala uličnih svirača, Borislav Beljanski.

‚PANEL33

Član Komisije za razmatranje zahteva izvođača kulturnog i artističkog programa grada Beograda, Jovan Radulović,  naglasio je kao vrlo podsticajnu činjenicu to što se na poslednjoj audiciji za ulične programe u Beogradu prijavilo duplo više umetnika nego pre dve godine, kada je u Beogradu započeta regulacija. On je na panelu predstavio i uslove i kriterijume za izvođenje uličnog programa na javnim površinama u Beogradu i rekao  da u odlučivanju o uličnim nastupima učestvuje stručna komisija sastavljena od priznatih umetnika, predstavnika medija i gradskih institucija.

Ulični svirači i umetnici iz Novog Sada, Andrija Hadžić i Danijel Seethaler istakli su veoma pozivitno mišljenje o ovoj inicijativi i naglasili da je potreba za regulacijom velika, jer je konkurencija između uličnih umetnika u Novom Sadu sve veća.

„Posebno je značajna ta pozitivna atmosfera koja se stvara na ulicama između umetnika i građana, a za nas izvođače je najbitniji momenat interakcije sa publikom“, rekao je, između ostalog Hadžić.

Kao autentični umetnik, perkusionista i ulični svirač, Danijel Seethaler se osvrnuo na svoja dobra iskustva sa uličnih nastupa, zaključio da je na ulicama i trgovima pronašao i put ka daljem profesionalnom razvoju, i dodao da je inicijativa za regulisanje uličnog nastupanja na neki način davanje priznanja ovim umetnicima za njihov rad i talenat.

TRTR

Panel diskusija o regulisanju uličnog izvođenja umetničkog i zabavnog programa u Novom Sadu  prva je u nizu događaja u okviru inicijative Umetničke asocijacije “Inbox” i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i drugih partnera. Ova diskusija predstavlja početak projekta koji bi imao za cilj da ponudi rešenje za regulisanje uličnog izvođenja kulturnog, umetničkog i zabavnog programa na javnim površinama u Novom Sadu. Projekat regulacije ovog pitanja trebalo bi da sprovede Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Uprava za komunalne poslove, uz pomoć Umetničke asocijacije “Inbox” koja će u cilju rešavanja ovog pitanja ponuditi svoje iskustvo, logistiku i kanale komunikacije.

Naredni događaj na kojem će se sa umetnicima, građanima, medijima i predstavnicima vlasti razgovarati o najboljim načinima za regulisanje uličnog izvođenja različitog umetničkog programa na javnim površinama u Novom Sadu biće održan tokom Festivala uličnih svirača od 3. do 5. septembra u Novom Sadu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here