Festival mladih izvođača klasične muzike, Dunavska sonata, počinje danas i trajaće do 28. avgusta. Svakog petka, na novosadskoj plaži Štrand, najmlađi će imati priliku da pred publikom pokažu svoj talenat.

Advertisement

Dunavska sonata pruža šansu malim umetnicima da pokažu šta umeju, i da sa publikom uživaju u najvećim delima klasične muzike. Često se dešava da učenici završe školovanje sa malo javnih nastupa, pa tako ovaj projekat oživljava tradiciju nastupa malih muzičkih sastava na otvorenom.

deca_dunavska sonata_687x386

Za svaki nastup, mladi muzičari će dobiti simboličan honorar koji se sastoji od novčanog dela i suvenira – leptir mašne. Honorar predstavlja potvrdu da zajednica ceni njihov doprinos kulturi i da ulaže u ovakvu vrstu umetnosti.

Bina na Štrandu stvoriće intimnu, kamernu atmosferu, a učenici brojnih muzičkih škola steći će iskustvo javnog nastupa pred brojnom publikom za koje u gradu nemaju priliku. Johan Štraus je pre 148 godina komponovao svoju čuvenu kompoziciju Na lepom plavom Dunavu, pa je i to još jedan razlog zbog kojeg je baš Štrand odabran za lokaciju ovog festivala.

Strand (20)_687x460

Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu, organizator je Dunavske sonate. Studenti kažu da su uvereni da će slušanje klasične muzike tokom dva meseca na javnom prostoru doprineti svim Novosađanima i gradu u celosti. Kada bi ovaj projekat postao tradicija, Novi Sad bi aktivno stimulisao stvaranje vrhunskih muzičara, a Novosađani bi se verovatno zaljubili u klasiku.

 

Advertisement
Podeli
Dragana Vidić
Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Ostavite komentar