ulicni-sviraci-novisad

Nastup na 15. Festivalu uličnih svirača koji će biti održan od 3. do 5. septembra, potvrdili su američki majstori svinga Phat Cat Swinger i beogradski džez bend Belgrade Dixieland Orchestra.

Na glavnoj bini ovogodišnjeg festivala, u centru grada grupa Phat Cat Swinger iz Kalifornije, nastupiće u subotu, 5. septembra. Ovaj desetočlani sving sastav prvi put dolazi u Srbiju, iza sebe imaju dva studijska albuma sa nizom sjajnih autorskih numera, a pre osam godina videli smo ih u atraktivnom video spotu Kristine Agilere za hit pesmu Candyman. Lista pesama koje ova grupa izvodi zna da bude prilično šarena, u rasponu od SInatre do The Black Keys.

Phat_Cat_Swinger

Beogradski džez bend Belgrade Dixieland, zajedno sa Festivalom uličnih svirača, ove godine slavi 15. rođendan. Oni će se novosadskoj publici predstaviti takođe u subotu, uz već pomenute Phat Cat Swinger. Ova osmočlana grupa iz zaborava izvlači divnu atmosferu i lepršavu muziku s početka 20. veka.

Belgrade_Dixieland_Orchestra

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Grada Novog Sada, Vanja Vučenović na današnjoj konferenciji održanoj u Gradskoj kući u Novom Sadu, rekao je da se ovim festivalom podiže kulturni i turistički nivo grada i najavio novine u regulisanju ovakve vrste umetnosti:

– Festival uličnih svirača podiže nivo kulture u Novom Sadu, i značajno doprinosi kandidaturi našeg grada za evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Grad planira da po ugledu na Beograd tačno označi mesta gde će ulični svirači moći da sviraju tokom cele godine. Na taj način želimo da pomognemo mladim umetnicima da se odvaže i izađu na ulice i pokažu šta umeju – kaže Vučenović.

Ataše za kulturu u Ambasadi SAD-a u Srbiji, John Drew Giblin istakao je da je veoma ponosan na saradnju koju već godinama ima sa festivalom, kao i da je veoma važno da se i na ovaj način radi na jačanju veza između američke i srpske kulture.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija Inbox iz Novog Sada, uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekreterijata za kulturu i informisanje, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Ambasade SAD u Beogradu i Naftne industrije Srbije. Grad je iz budžeta za ovaj festival do sada izdvojio oko 7 miliona dinara.

Ostali izvođači biće poznati 1. jula

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here