Magazin Recepti

Praznična trpeza: Najbolji recepti za rusku salatu

ruska-salata-recept

Ruska salata je definitivno kraljica praznične trpeze, bez koje gotovo da ne prolazi slavlje ni u jednoj kući. Ipak, recepti za rusku salatu su razni, varijacija na temu je bezbroj – sa mesom ili sa šunkom, samo sa povrćem, domaći ili kupovni majonez, jabuka, limun, sa graškom ili bez…

Mi vam donosimo naš izbor najboljih recepata za rusku salatu.

Ruska salata (klasika)

Sastojci

  • 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
  • 100 gr majoneza
  • 5-6 kiselih krastavčića
  • 200 grama šunkarice
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • so i biber po ukusu
klasična ruska salata
Klasična Ruska salata, Foto: Dr. Bernd Gross /Wikimedia

 

Na neki način slična ruskoj jeste mimoza salata, pa vam savetujemo da probate i nju.

Priprema

Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu, i naribati jaja.

Masu sjediniti majonezom, dobro promešati i začiniti po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

mimoza-salata-recept
Mimoza salata, Foto: MarinaS Taste

Posna ruska (francuska) salata

Posna ruska salata je idealne za slave u vreme posta, pa pogledajte i neke recepte za posne kolače.

Sastojci

  • 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
  • 5-6 kiselih krastavčića
  • 1 manja kisela jabuka
  • so i biber po ukusu
  • 100 gr posnog majoneza po želji

Priprema

Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na kockice. U ohlađeno dodati sitno iseckane krastavčiće i kiselu jabuku.

Masu dobro promešati pa začiniti po ukusu, a po želji dodati posni majonez. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

posna_ruska_salata
Posna Ruska salata

Turbo ruska salata

Sastojci

  • 500 gr povrća za rusku salatu (krompir, šargarepa, grašak)
  • 100 gr majoneza
  • desetak kiselih krastavčića
  • 200 gr šunkarice
  • 200 gr barenog pilećeg belog mesa
  • 4 tvrdo kuvana jajeta
  • so i biber po ukusu

Priprema

Obariti zaleđeno povrće ili skuvati dva-tri krompira, tri veće šargarepe i šolju graška pa iseckati na sitne kockice. Pileće belo meso obariti ili izvaditi iz supe pa iseckati veoma sitno.

U ohlađeno povrće i meso dodati sitno iseckane krastavčiće, šunkaricu i tanko isečena kuvana jaja. Masu dobro promešati pa dodati majonez i začine po ukusu. Servirati hladnu salatu iz frižidera.

ruska-salata-piletina
Foto: Shutterstock

Delikates ruska salata

Sastojci

  • pola pilećeg filea
  • 150 gr praške šunke
  • 3 krompira srednje veličine
  • 300 gr šargarepe
  • pola tegle kiselih krastavaca
  • pola šolje barenog graška
  • kašičica senfa
  • 2 barena jajeta
  • 300 gr kvalitetnog majoneza

Priprema

Pileći file obariti i sitno iseckati. Krompir skuvati u ljusci i odmah ga prebaciti u hladnu vodu da se ne bi ukašio. Obariti šargarepu i grašak i paziti da se ne prekuva jer mora zadržati boju i određenu čvrstinu.

Povrće iseckati na što finije kockice jer od toga zavisi i ukus salate. Sitno iseckati i prašku šunku, krastavčiće i jaja pa sve dobro promešati. Dodati senf, so, biber i malo limuna po ukusu. Na kraju dodati dosta majoneza da masa bude sočna i fina.

ruska-salata-prava

Domaći majonez – recept

Iskusne domaćice kažu da nema dobre ruske salate bez starog dobrog domaćeg majoneza, zato evo recepta pa, ako imate vremena i želje, možete se okušati u mućkanju. Nije komplikovano 😉

Sastojci

  • 1 žumance
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica limunovog soka ili jabukovog sirćeta
  • so, biber i neki drugi začin po ukusu
  • oko 250 ml ulja
domaci-majonez
Foto: SHUTTERSTOCK

 

Priprema

Žumance, senf, limunov sok ili sirće i začine staviti u teglu pa dobro umutiti mikserom, postepeno u veoma veoma tankom mlazu sipati ulje i konstantno mutiti dok se masa ne zgusne. U zavisnosti od veličine jajeta možda će biti potrebno i nešto više ulja. Po ukusu, umesto suncokretovog, možete koristiti i maslinovo ulje.

Majonez je nezaobilazan sastojak za rusku salatu.

Ruska salata je definitivno klasika i redovan gost tokom praznika na Balkanu. Ipak, budite na oprezu, ume da bude opako ukusna i teško je zaustaviti se.

Kako da ispečete jagnjetinu ispod sača u kućnoj varijanti

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

272 Shares
272 Shares
Share via
Copy link