Lifestyle Recepti

Probajte specijalitete pravljene od insekata

Verujemo da se mnogi sećaju scene kada je britanski avanturista Bear Grylls u svojoj emisiji “Man vs. Wild” pred kamerama pojeo velikog debelog crva. Neki su prebacili kanal, a oni hrabriji su nastavili da  gledaju tu istorijsku scenu. Međutim, na Istoku je sasvim normalno da za ručak posluže pržene skakavce ili gliste. Na svetu postoji oko 770.000 vrsta insekata, od kojih bi se velika većina mogla uvesti u ishranu.

U Kini i Japanu su škorpioni i svakavci pravi delikates. Jedan od specijaliteta je i lutka dudove svilene bube. Prema drevnoj recepturi ova poslastica se priprema tako što se umoči u žumance, potom se peče na ulju i začini se solju, biberom i sirćetom. Skakavci se u Keniji jedu tako što se otkinu glava, noge i krila, a njihova tela se peku u sopstvenoj masti i limunu. Gurmani kažu da imaju sličan ukus kao rakovi. Gusenice pržene na laganoj vatri po ukusu podsećaju na badem.

skakavac-insekt-zivotinja
Foto: pixabay.com

Na Bliskom istoku se lutke buba punjene brašnom i vinom služe kao dezert, u Kolumbiji se jedu prženi mravi, a u Peruu i Boliviji je morsko prase deo nacionalne kuhinje.

Ljudi sa Zapada su najčešće gadljivi i ni u kom slučaju ne bi pojeli nekog insekta. Kao glavni razlog ove odbojnosti navodi se da se većina buba hrani lešinama ili izmetom. Međutim, na Zapadnim trpezama se mogu naći puževi i žabe kao ekstremniji specijaliteti za one kod kojih ne postoji barijera zvana gadljivost.

Pogledajte šta se desi kada zdrava ishrana postane poremećaj

Domaćica Franciška Tihi je bila u prilici da proba paprikaš od puževa. Kako kaže, ukus podsedseća na piletinu.

– Komšinica je ta koja je zasukla rukave i pozvala nas da probamo njen gulaš od puževa. Malo je reći da sam se oduševila. Ne, ja ga nikad sama nisam pravila, nisam joj čak ni tražila recept. Kada sam čula koliko posla ima oko svega toga, rekla sam sebi: “Nećeš se ti Francika zamajavati time”. Ali sam zato pržila vrapce – ispričala nam je ona.

puz-puzic-zivotinja
Foto: pixabay.com

Međutim, prema nekim spisima, grčki filozof Aristotel i rimski istoričar Plinije gostili su se jelima pripremljenih od cikada i termita. Takođe, u Evropi na trpezama siromašnih ljudi se mogla naći supa od bubamare.

Ono što mnogi ne znaju jeste to da su insekti vrlo bogati proteinima. Najviše belančevina se može naći u mesu skakvca – do 75%. Ono što je bitno jeste to da se proteini iz buba mnogo lakše vare i bogati su animo-kiselinama.

mravi-insekt-zivotinja
Foto: pixabay.com

Iako postoje dokazi da su insekti povoljni po ljudski organizam, stručnjaci smatraju da se u Evropi i u drugim zemljama Zapadnog sveta na trpezama neće naći specijaliteti pravljeni od njih. Razlog jeste to što za sada ima dovoljno mesne hrane i ne postoji potreba da se posegne za bubama. Da li ćemo se i mi u budućnosti gostiti insektima, ostaje nam da vidimo.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link