Verovatno ste primetili da ceh u restoran u poslednje vreme, ima još jednu stavku, kuver? Da li je ovo samo još jedan od načina da se povećaju cene, pokušaj da se odredi cena usuge koja ne spada u pripremanje hrane ili samo još jedan pokušaj da se kopiraju restorani u inostranstvu?
Reč kuver dolazi od francuske reči le couvert koja podrazumeva pribor za jelo- nož, viljušku i kašiku. Upravo Francuzi su bili prvi koji su uveli dodatnu naplatu za ovu uslugu tj. održavanje inventara, a kuverom se podrazumevala čitava postavka stola- salvete, stolnjak, tanjiri i čaše. Naplata se pravdala održavanjem stolnjaka i salveta, tj njihovim pranjem i peglanjem. Još kada je počeo da se naplaćuje, kuver je bio predmet kontraverzi jer ga gosti ni tada nisu olako prihvatili kao stavku na računu.

Advertisement

kuver-novisad-restorani-pribor-hleb

Kao izraz tog nezadovoljstva nastala je praksa da se uz kuver služe hleb i maslac, mešavina začina i maslinovog ulja ili nešto slično, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo gostiju.

Najčešće zamerke restoranima upućene su na to što naplata kuvera neretko nije jasno naznačena ili je jednostavno sakrivena u fusnoti, pa se često pojavljuje kao neprijatno iznenađenje na računu. U novosadskim restoranima, ne postoji jasna praksa kako se ova usluga vrednuje i naplaćuje, pa su tako i cene i sama usluga različiti od restorana do restorana.

Na primer u Alaskoj barci, kuver podrazumeva pecivo i košta 40 dinara, u Fontani lepinju i košta 60, u Plavoj frajli, kuver je samo pribor za ručavanje i cena je 40 dinara, dok se  u Modeni i Sokačetu ova usluga ne naplaćuje.

kuver-hleb-restorani

U Sokačetu su nam rekli da ne planiraju da počnu da naplaćuju kuver, jer misle da je to nešto što treba da bude uračunato u cenu, dok u ostalim restoranima kažu da sa domaćim gostima nisu imali problem zbog ove stavke na računu. S druge strane, konobari kažu da se najviše bune stranci, jer kuver najčešće podrazumeva pecivo, a većina stranaca nije navikla da konzumira peciva uz obrok. „Onda to najčešće mi platimo iz svog džepa“- navode ugostitelji.

Bonton kaže, da ukoliko gost plaća ovu uslugu nije dužan da ostavlja napojnicu, osim ako je, naravno izuzetno zadovoljan uslugom- napojnica, kao i uvek treba da bude deset posto računa.

Šta vi mislite, da li kuver treba da se naplaćuje i kolika je za vas prihvatljiva cena?

Janko Kanja

 

Advertisement

Ostavite komentar