U doba savremene tehnologije, morate ići u korak s vremenom. Ponekad to nije tako jednostavno, pa nam je potrebno po nekoliko sati da “provalimo“ funkcije na svom novom androidu, da skinemo film u HD rezoluciji ili da se rešimo virusa. Mlađi se mnogo bolje snalaze kada je reč o takozvanim pametnim uređajima, pa često umeju i da zadirkuju one starije i da im drže lekcije. Sa Igorom Vasićem, programerom i serviserom u jednoj novosadskoj kompaniji razgovarali smo o problemima koji muče Novosađane, a izluđuju doktore za mašine. Evo nekih od najiritantnijih situacija:

computer-repairs-and-support_687x429

Virus

Bez obzira na to koje simptome računar pokazuje, mušterije gotovo uvek nazovu i kažu imam virus. Iako se zapravo radi o pokvarenoj tastaturi, ili matičnoj ploči, svi uvek prvo kažu: virus.

Monitor

Sa starijim ljudima imamo problem da im objasnimo da kompjuter nije monitor, nego kućište. Pre par godina jedna baka nam je u servis donela monitor, mislići da je to kompjuter, koji treba da se popravi.

Igrice

Mušterija često želi da instaliram antivirus program i onda se žali što ne može da uđe na neku igricu na internetu koja je puna virusa. Onda zovu i traže reklamaciju.

Opet virusi

Nedavno mi je jedna devojka poslala mail u kojem piše: Mislim da je ovo virus, pa sam ti ga prosledila da pogledaš.

Computer_problems_687x458

Brisanje

Preko telefona sam objašnjavao mušteriji kako da obriše nepotrebne fajlove. U jednom momentu sam je pitao šta radi i rekla mi je da je pritisnula Disc clean up, što znači da bi obrisala ceo disk, počeo sam da vičem: Cancel, cancel! Ne znam odakle im ideja da samo klikću na bilo šta.

Firefox

Instalirao sam jednom gospodinu Firefox i objasnio mu da se radi o novom web pretraživaču, jer je on koristio Internet Explorer. Počeo je da viče na mene kako ne želi neke nove neispitane programe koji sigurno imaju viruse i mogu da oštete njegov lap top.

Podaci

Sugrađani uglavnom ne znaju da mi daju podatke o svojim komjuterima. Ako ih pitam koji operativni sistem koristite, često dobijem odgovor Dell Inspiron.

Ikonice

Kada im kažem da uđu u Network Connections na primer, uvek prvo kažu da ta ikonica ne postoji. Onda ih zamolim da čitaju ikonice redom, i već nakon dve dolazimo do Network Connections, na šta oni tvrde da se ta ikonica upravo sad pojavila.

computer_687x355

Modem

Preko telefona je užasno teško razgovarati jer morate biti veoma određeni. Najviše problema imam da objasnim mušteriji kako da restartuje modem za internet, jer im treba baš dosta vremena da pronađu pravo dugme.

Krivica

Kada im se kompjuter pokvari i ugasi i kada ih pitam šta je poslednje što su radili na njemu, odgovor je uvek ništa. Kao da se boje da su nešto pokvarili. A mene zapravo samo zanima koje su programe koristili da bih mogao da utvrdim problem.

Čarobnjaci

Mušterije često misle da su IT sručnjaci čarobnjaci. Tako mi je nedavno jedna gospođa tražila da sa svog računara uđem na njen email, iako ne zna šifru, i da na taj način uđem u njen kompjuter i pronađem fajl koji je ona bacila u kantu i izbrisala ga iz nje. Celu proceduru je smislila.

Word

Pitao sam mušteriju gde su fajlovi koji mu trebaju i uporno dobijao isti odgovor: u Wordu. Dobro, kažem ja, ali u kom folderu, kaže on opet u Wordu, već pomalo iznerviran.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here