dunav_camac_tvrdjava_mark_g
Foto: Marko Grk

Inspiracija umetnicima i najvažniji plovni put, stanište raznovrsnom biljnom i životinjskom svetu, čuvar istorije, Dunav kroz Srbiju protiče dužinom od 588 kilometara. Značaj Dunava poznat je od davnina, a kao najvažnija evropska reka nalazi se i u sklopu Fontane četiri reke u Rimu. Muška figura sa bradom, simbolizuje Dunav i predstavlja jedan od tada poznata četiri kontinenta – Evropu.

Obnovite znanje i saznajte nešto novo o ovoj veličanstvenoj reci.

Dunav teče od Nemačke do Crnog mora

Neverovatna dužina i tok od istoka ka zapadu, učinili su ovu reku središtem različitih istorijskih događaja. Dunav izvire u regiji „Crna šuma“ u Nemačkoj i uliva se u Crno more. Švarcvald je mesto u Nemačkoj gde Dunav počinje svoj put od 2.800 km do Crnog mora. Dunav počinje kao nekoliko manjih reka, koje se sreću i postaju jedan od najvažnijih plovnih puteva u Evropi.

Na dnu Dunava nalaze se brojni moćni ratni brodovi

Godine 1944, predvidevši da je poraz neizbežan, stotine nemačkih brodova plovilo je Dunavom kako bi izbegli da budu zarobljeni od strane Sovjetskog saveza. Danas, ratni brodovi se mogu videti sa obala Dunava u leto, kada opadne nivo vode u koritu.

dunavski-rafting-(6)-most

Rute popularnih biciklističkih trka nalaze se uz Dunav

Dunav je važna znamenitost, ali i turistička atrakcija. Kako prolazi kroz glavne gradove, uz njega je napravljeno mnoštvo biciklističkih i staza za pešačenje.

Milione ljudi snabdeva vodom za piće

Ogromna količina vode u koritu Dunava čini ga najzdravijim izvorom pijaće vode u centralnoj Evropi.

nacionalni_park_djerdap
Izvor: traveltoserbia.com

Predstavlja jedan od najbitnijih plovnih puteva u Evropi

Preko Bavarskog kanala, Dunav povezuje Atlantski okean sa Crnim morem. Zahvaljujući svojoj širini, Dunavom mogu da plove i veliki brodovi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here