Već smo pisali o najlepšim dvorcima na svetu, a vreme je da posvetimo pažnju i našim dvorcima. Vojvodina može da se ponosi mnogo čime, a sada je na redu lista od deset najlepših vojvođanskih dvoraca. Iako neki dvorci sa liste nisu otvoreni za posetioce, ipak izazivaju i divljenje spolja. Ako smo vaše favorite zaboravili, budite slobodni da ih dodate u komentarima.

Dvorac Fantast, Bečej

fantast-(1)

Ovaj dvorac sazidao je Bogdan Dunđerski, a priču o njemu i njegovom zanimljivom životu možete čuti od kustosa tokom razgledanja ovog nesvakidašnjeg zdanja. Zidovi i vrata su jedino što je ostalo autentično, dok su raskošni nameštaj, nakit, tepisi, kristalni lusteri i slike nestali tokom rata. Bogdan Dunđerski je bio u dobrim odnosima sa Urošem Predićem i kad je odlučio da na svom imanju podigne kapelu Sv. Đorđa, Prediću je poverio da oslika ikonostas. Na tom mestu Bogdan Dunđerski je i sahranjen, 1943. godine, a u kapeli se sada organizuju krštenja i venčanja. Osim toga, na imanju se nalazi i ergela sa oko 80 grla u šest konjušnica, a postoji i staza za trening galopera. Dvorac je renoviran u luksuzni hotel, a objekat je otvorenog tipa i ima vrlo bogatu turističku ponudu. U prostranom parku francusko engleskog tipa nalaze se brojne staze za šetnju, teniski tereni, a radi se i na uređenju obližnjeg jezera. Dvorac je spomenik kulture od velikog značaja.

3 Komentari

  1. A Vilu na Paliću ste slučajno ubacili iako joj ovde nije mesto 🙂
    joj neko čita previše glupavih marketinških saveta 😉

  2. U Hajdučici se nalazi dvorac porodice Dunđerski tj. njihove ćerke Olge.Dvorac je okružen prelepim parkom.U parku su snimane scene iz filma :;Santa Marija Dela Salute; reditelja Z.Šotre

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here