Spanać je povrće koje smo zavoleli uz Popaja a ako ste mislili da je on slučajno dobio svoje mesto u crtanom filmu, grdno grešite. Spanać ima titulu „kralja povrća“ zbog visokog sadržaja mineralnih materija, vitamina, antioksidativnog svojstva i mogućnosti da spreči nastanak mnogih stanja i bolesti. Probajte neki od ovih recepata i iskorisitite ovaj period kada je njegova sezona, jer zamrzavanjem gubi korisna svojstva u velikoj meri.

KLASIČAN SPANAĆ

Advertisement

spanac-kobasica

Klasičan recept za spanać koji bih mogla i da jedem sam. Spanać ne mogu da zamislim bez mleka i belog luka, a porebni su vam još i brašno, puter i so. 1 kg spanaća se opere, probari dok ne omekša, ocedi i sitno isecka. Iseckan beli luk i brašno kratko pržiti na otopljenom puteru uz stalno mešanje. Na sve to dodati iseckan spanać i dolivati mleko do željene gustine. Posoliti po ukusu. Originalan recept se nalazi na blogu Provereni recepti: cooks and bakes.

OMLET

spanac-omlet

Ukoliko ste ljubitelj omleta a već su vam dosadili standardni recepti, probajte ovaj omlet sa prethodno skuvanim i oceđenim spanaćem, pavlakom, jajima i začinima po želji i ukusu. Nemojte zaboraviti  da se omlet peče samo sa jedne strane. Detaljnije objašnjenje možete naći na stranici Bosanski kuhar.

MUSAKA OD SPANAĆA

spanac-musaka

Musaka koja je sve , samo ne klasična. Sastojci koji su vam potrebni su spanać, mleveno meso, crni i beli luk, pirinač, kisela pavlaka, jaja, mleko, ulje, so, vegeta i biber. Priprema je veoma jednostavna, spanać se obari i isecka. Za to vreme se proprži luk sa mesom na ulju, kada je do pola gotovo, dolije se voda i pirinač. Musaka se ređa tako što stavljate sloj spanaća, fil sa mesom i opet spanać. Musaka se prelije umećenim jajima sa pavlakom i mlekom i dobro se zapeče. Ukoliko niste sigurni koliko vam treba kog sastojka pogledajte recept na ovoj stranici.

ĆUFTE OD SPANAĆA

cufte-od-spanaca

Probajte ćufte od spanaća ukoliko vam je posle svih praznika dosta mesa ili postite. Čak i manje iskusne domaćice će oduševiti ovim jelom. Spanać se uobičajeno pripremi, dodaju se prezle i jaja, umuti smesa i oblikuju ćufte. Ćufte se prže na dosta ulja. Kako bi bile sočnije, preliju se smesom od jogurta i sitno seckanog belog luka.

ČORBA OD SPANAĆA

corba-od-spanaca

Čorbe od spanaća su vrlo lake za pripremu, i svakako ukusne. Za pripremu ove čorbe je potrebno da se proprži sitno seckan crni luk, doda spanać i prodinsta. Začini se po ukusu. Nakon kraćeg vremena prelije sa 300 ml vode i dodate pirinač. Čorba se kuva dok prinač nije skuvan. Smesa se propasira štapnim mikserom, doda se još vode i kuva dok ne baci ključ. Ovako pripremljenoj čorbi se doda umućeno žumance sa pavlakom i jogurtom i na laganoj vatri kuva još 3 minuta, piše Coolinarika.

Zavirite OVDE u čudesan svet gastronomije

 

Advertisement

Ostavite komentar