vratna_kapija
serbia.com

Od duge istorije do neobičnih prirodnih fenomena, Srbija ja sigurno jedna od najzanimljivijih zemalja na svetu. Mnoge prirodne pojave proizvele su različite teorije, a neke interesantne istorijske podatke u nismo učili u školi. Pročitajte zanimljivosti o Srbiji.

Prvi video snimak koji je ikada emitovan između Severne Amerike i Evrope, davne 1963. godine bio je snimak freske Beli anđeo iz manastira Mileševa.

beli_andjeo
serbia.com

Srbija je dom i jednom posebnom fenomenu plutajućih ostrva. Reč je o ostrvima Semeteš i Vlasina koja su poznata po ovoj neobičnoj pojavi.

Raznolik reljef i mašta meštana planine Povlen zaslužni su za mnogobrojne legende u vezi sa neobičnim geološkim fenomenom poznatim kao povlenske kugle. Kugle su različitih veličina, a mnogobrojne teorije su dovođenje u vezu sa njima, među kojima su najpopularnije one u kojima su glavni akteri vanzemaljci.

povlenske_kugle
serbianoutdoor.com

Čak 13 Srba radila su na Apolo projektu agencije NASA. Takođe, jedan od osnivača ove agencije bio je Mihajlo Pupin.

Verovatno znate da Ivo Andrić jedini srpski nobelovac, a da li ste znali da su tri Srbina osvojila Pulicerovu nagradu? Reč je o Čarlsu Simiću, Valteru Bogdanoviću i Mihajlu Pupinu.

Reka Tisa na svom toku u opštini Kanjiža svakog juna oduševlava posebnim fenomenom zvanim Cvetanje Tise. Jedino na tom području može se videti neobičan ples insekta zvanog Tiski cvet, koji je u izumiranju, ali prisutan u Srbiji.

tiski_cvet
tiskicvet.com

Srbija je dom i jednoj prašumi. Prašuma Vinatovača nalazi se na Kučajskim planinama, a već više od tri veka ovde nije posečeno ni jedno stablo. Ovaj prostor je prava definicija netaknute prirode, magično mesto neuprljano ljudskim uticajem.

Advertisement

Ostavite komentar