Mazanje deteta kremom za sunčanje nekada deluje kao kupanje psa u kupatilu – zahteva trud, a dosta toga, umesto na detetu, završi  na vama, Međutim, zaštita dece od sunca važna je i za kasnije da biste bili sigurni da će njihova koža ostati zdrava. Boravak na suncu bez adektvatne zaštite može izazvati bolne opekotine i povećati rizik od raka kože u kasnijem dobu.

Za decu je najbolje uzimati kreme sa visokim SPF faktorom zaštite, što znači iznad 30 koji pružaju zaštitu od UVA i UVB zračenja.  Bilo da se deca samo igraju u dvorištu, ili su na plaži ili na bazenu najbolje je namazati ih od glave do pete 15 minuta pre nego što izađu napolje. Pri tome, vodite računa o stopalima, ušima, očnim kapcima i drugim mestima na telu, koji se često preskaču prilikom mazanja. Možete birati kreme koje traju i do osam sati, a najbolji izbor su one vodootporne. Takođe, na tržištu postoje i antialergijske kreme za dece, koje se preporučuju mališanima sa osetljivom kožom, a generalni savet za svu decu jeste da birate kreme bez parabena, parfema i veštačkih boja, poput Pronasol i Eucerin losiona za sunčanje. U zavisnosti od toga šta vaše dete voli i kako se zabavlja, pronađite način na koji ćete od nanošenja kreme napraviti zabavu tako da se dete ne buni i da uživa u tome. Za svaki slučaj, nakon dva sata ili posle plivanja, nakon brisanja peškirom ili znojenja, ponovo namažite kremu.

Međutim, krema za sunčanje bez obzira na faktor zaštite nije dovoljna zaštita od sunca za nežnu dečiju kožu. Šeširić sa što širim obodom obavezan je na plaži, a naočare za sunce sa UV zaštitom su takođe preporučljive. Osim toga, takođe možete kupiti odelo za decu za plažu, koje prekriva dečiju kožu u potpunosti, a ispod njega, za svaki slučaj ipak namažite kremu, naročito ako je dete prohodalo i kreće se.

Zaštita dečije kože je izuzetno važna, budući da su istraživanja pokazala da opekotine od sunca u detinjstvu imaju veze sa povećanim rizikom od raka kože, te se trudite da i pored zaštite izbegavate sunce u najtoplijem periodu dana.

Više o aktivnostima za decu 

 

Advertisement

Ostavite komentar