Priča o picerijama u Novom Sadu nije jednostavna. Brojne su dobre picerije, i mnogi veruju da je najbolja pizza baš kod njih. Jer, takav je Novi Sad. Besplatna dostava, aplikacije za poručivanje, brzina dostave, Facebook ili Google kampanje… sve su to alati za bolje pozicioniranje na tržištu i međusobna borba: Moja pizzeria je najbolja.. Ali kad se stvari ogole, ostajete samo vi i pica ispred vas. Koja će osvojiti vaše nepce i, naravno, stomak?

Advertisement

Luftikino ocenjivanje je složen proces. Najpre smo izdvojili 60-ak (od 120) mesta na kojima se pravi kakva-takva pica. U startu je otpalo pola, a od 30-ak je ostalo 21. Njih smo pozvali. Četiri picerije nisu bile spremne da učestvuju, jedna je kasnije diskvalifikovana, a od preostalih 16, na našoj listi bilo je mesta samo za 10. U ocenjivanju su učestvovali gastronom Luka Ljubičić, novinarke Luftike Marina Mandadžić (koja je i autorka bloga Modni trendovi u ogledalu) i Aleksandra Aleksić (autorka bloga Call Minnie), urednik Aleksandar Ivanišević (Restorani u Novom Sadu) i fotograf Milenko Stanković (Fotografije putovanja). Pored samog ocenjivanja pica, otkrili smo ceo jedan svet. Svaka od ovih picerija ima svoju priču, velike uspone i poneki pad, a vode ih vredni i posvećeni ugostitelji, pravi domaćini. Ipak, na našoj listi bilo je mesta samo za 10.I to najboljih. Verujte, i deseta pica sa ove liste bila bi prva u samo malo manjem gradu.

10. Picerija Mačak

Picerija-macak-novi-sad

pica Mačak: 45 cm, 840 din

Mačak je čovek koji je više od pola života posvetio pravljenju pica. I veoma je dobar u tome. Insistirao je da nam sam spremi picu. Njegova pizza Mačak je veoma dobra, ali je u osnovi capricciosa sa dodacima kulena i slaninice. Za goste koji vole ljuto, ovo će biti savršena pica. Testo je tanko hrskavo, nadev sočan, ali najveća mana pice koja nam je izneta jeste što je testo sa jedne strane zagorelo. Pored toga, sveže ubran bosiljak je stavljen prerano, pa se na pici potpario. U svakom slučaju, picerija Mačak ima slavnu prošlost i, sva je prilika, svetlu budućnost na novoj lokaciji na Bulevaru Patrijarha Pavla 14a (nekadašnji Somborski bulevar).

Advertisement

8 Komentari

  1. Ne znam ko ocenjuje te pice. Ja sam nedavno kupila picu u Piceriji “Mačak” i jako se razočarala. Testo je bilo toliko tanko da se skoro nije ni osetilo na sredini a odozdo je bila skoro crna iliti ugljenisana. Moja ocena je O.

  2. Sve je stvar ukusa. Meni se ideja u Palazzo bianco sviđa, začinsko bilje iz dvorišta itd , ali izvedba ne toliko. Malo su nas boleli stomaci posle njihove pice, ne znam zašto. I kad smo mi bili, delovalo mi je kao da sam u nekom filmu, loš wc, haotičan šank, loš izbor vina, šefova valjda ćerka radi, sve mi je delovalo nategnuto i kao da gazda hoće sa minumum uloženog (šank, osoblje, piće ) da radi posao. Možda se nešto promenilo u poslednje 3 godine. Meni lično najbolja pica koju sam jeo bila je u nekom restoranu koji je kratko radio u Futoškoj, od Sinagoge kad se ide prema Bulevaru. Jeli smo Frutti di Mare i oduševili se za sva vremena. Na žalost restoran je brzo propao. Posle smo otkrili Piceriju Mačak i to je bio naš izbor. Naročito za obrok salate. Odlična je i porodična pica u grilu 5 u Rumenačkoj. Inače pice u NS su solidne, ok ali je malo zaista izuzetnih. Zanimaju me Savoca i Borsalino, i njih ću da probam kad budem u prilici.

  3. palazzo bianco bez premca,a ovaj sto spominje caribic ili je iz krcedina ili radi tamo u caribicu(bez uvrede) posto im je pica krs realnoo….

Ostavite komentar