Marko Brzak je 23-ogodišnjak iz Čeneja, koji je pre nekoliko godina pobedio na takmičenju za najboljeg mladog kuvara u Srbiji. Danas je šef kuhinje jednog od najboljih restorana u našoj zemlji – “Salaš 137”.

Advertisement

Osnove kulinarskog zanata savladao je u ugostiteljskoj školi “Svetozar Miletić”, a ljubav prema kuvanju i neosporni talenat su mu doneli titulu najboljeg mladog kuvara u Srbiji. Nakon toga, mnoga vrata su mu bila otvorena, a on je postajao sve uspešniji.

– Radio sam u nekom slovačkom restoranu, ali sam želeo da se vratim u Novi Sad. Zaposlio sam se u restoranu “Opera”, a nedugo potom sam dobio ponudu za “Salaš 137” koju nisam mogao da odbijem. Vrlo sam ponosan što radim tamo i odgovorno tvrdim da je to najbolji restoran u Srbiji – ispričao je Marko.

Najbolji-kuvar-u-srbiji

Iako mu je, zbog obima posla i brzog tempa, na poslu izuzetno naporno, ne planira da menja radno mesto uskoro. – Jako je teško. Idem na posao oko 11, 12 sati prepodne, a vraćam se kući posle ponoći. Ipak, ne postoji restoran u kom bih radije bio, tako da ću sigurno još neko izvesno vreme raditi u Salašu – rekao je on.

Ljubav prema kulinarstvu prisutna je već generacijama u njegovoj porodici i to baš kod muškog dela familije. Marko je bio odličan đak i mogao je da bira profesiju i školu koju će upisati, ali se opredelio baš za kulinarstvo.

– Roditelji su se strašno protivili. Tata je hteo da budem matematičar, a mama je želela da upišem medicinu. Bio sam istrajan u svojoj želji, pustili su me i verujem da im je sada drago – kaže Marko i dodaje da je ljubav prema poslu od presudnog značaja za uspeh.

gastronomija-srbija

O kulinarstvu priča s ljubavlju i kaže da je to vrlo profitabilna profesija. Zadovoljan je zaradom i veruje da trud i ljubav prema poslu rezultiraju uspehom, a kako kaže, kvalitet je uvek na ceni. Kada je spomenuo kvalitet, nismo mogli, a da ga ne pitamo za mišljenje o gastronomskoj ponudi Novog Sada.

– Novi Sad ima mnogo dobrih kuvara. Problem je što restoranska ponuda nije baš najbolja. Mnogi ljudi ulažu veliki novac i otvaraju restoran, a da vrlo malo znaju o tome. Posao im brzo propada – rekao je on dodavši da su roditelji hteli da mu otvore restoran nakon završetka škole, ali je on tu ponudu odbio baš zbog toga što je smatrao da nema dovoljno iskustva.

Lično, najviše voli italijansku kuhinju, jer kaže da testenini ne može da odoli. Za tipična vojvođanska jela smatra testo spremljeno “nasuvo”, sarmu i pečenja. Mladim domaćicama zamera što previše koriste gotove začine, kako bi što brže pripremile obrok. Uzore kaže da nema.

Sef-kuhinje-salas-137

– Ako nekoga smatrate uzorom, to znači da nikad nećete biti bolji od njega. Naravno da poštujem rad mojih kolega, ali ako želite da budete najbolji, onda tu nema mesta za uzore – iskren je Marko.

Na kraju, najmlađi šef kuhinje i najbolji srpski kuvar podelio je sa nama jednostavan tradicionalni recept za testeninu “nasuvo”.

testenina-sa-krompirom

– Na masti izdinstati usitnjen crni luk. Dodati malo aleve paprike i posoliti. Zatim izgnječiti kuvani krompir i sjediniti s lukom. Obariti testeninu ili rezance (kako baka kaže) i sve pomešati – izdiktirao je uz osmeh Marko, podsetivši se tradicionalnog i retko pripremanog jela.

Advertisement

Ostavite komentar