Ko su žene koje su ispisivale istoriju, davale primer svim ostalima, borile se za sebe i zaslužile da im se obratimo sa Kakva ženska? O tim ženama možete čitati na blogu Kakva ženska, projektu koji su pokrenele Jelena Mitrović i Sonja Bajić. One pišu o svim onim ženama koje su gledale napred i težile napretku, onda kada to nije bilo moderno.

– Ovo su priče o ženama koje su polako menjale naše društvo sa svoje dve ruke, sa svojim idejama, inicijativama i rečima. Koje su verovale u opšte pravo i u napredak. Lepo je podsećati na priče fenomenalnih žena pomalo nepravedno skrajnutih i koje se ne pojavljuju u udžbenicima – objašnjava Sonja za naš portal.

autorke_kakva_zenska
Foto: Aleksandar Arsein

Jednom sedmično objavljuju blog post u kojem navode kratku biografiju žene za tu sedmicu, a do sada su pisale o više o 20 žena, među kojima su Nadežda Petrović, Savka Subotić, Ida Sabo, Draga Dejanović, Isidora Sekulić, sestre Ninković, Mitra Mitrović i druge… Pre nego što su započele ovu priču, pojedinačno su napravile istraživanje i spisak žena koje zaslužuju da se nađu na blogu. Međutim, kako su sedmice prolazile spisak je rastao, a devojke kažu da su njihovi kriterijumi otvorenost, progresivnost, vera u sebe i bolje sutra, rad i nauka.

– Sve žene o kojima pišemo su rezultat našeg ličnog izbora. Kriterijumi su prilično jednostavni, žena o kojoj pišemo je ona koja se u svom vremenu i društvenoj močvari u kojoj je živela isticala svojim emancipatorskim idejama i težnjama. Žene koje su htele i koje jesu menjale svet oko sebe su one koje su na našoj listi – objašnjava Jelena za naš portal.

Činjenica je da se o mnogim ženama o kojima se piše na blogu Kakva ženska ne uči u školama, istorija ih pamti, ali njihova dostignuća nisu svima poznata. Kratka biografija koju one navode na blogu potiče od relevantnih izvora, a spisak literature takođe je naveden na sajtu. Uzimajući u obzir da se radi o ženama koje su živele u 19. i 20. veku, nije neobično što se s vremena na vreme susretnu sa problemima pri istraživanju.

kakva_zenska
Printscreen

Jelena i Sonja kažu da su se do sada susrele sa samo dve žene o kojima ne mogu da nađu podatke, ali da je uglavnom veći problem naći fotografiju iz vremena bez Instagrama i Facebooka.

Advertisement

Ostavite komentar