Pitoma vojvođanska priroda dala je ljudima na dar mnoge prelepe predele, jedinstvene oaze flore i faune gde sve vrvi od najrazličitijih biljni i životinjski vrsta. U nekima od njih nikla su banjska lečilišta i odmarališta, gde u čarima lekovite vode i raskošne prirode može preko čitave godine uživati i staro i mlado. Banjski centri u Vojvodini razvili su se u turistička mesta sa ponudom koja će zadovoljiti svakog gosta.  Osim za lečenje, banje su idealne za odmor u pravom smislu te reči, za uživanje u miru netaknute prirode, za opuštanje i relaksaciju u wellness, spa i fitness centrima.

Svakom čoveku dobro dođe odmor, beg od gradske gužve i poslovnih obaveza, barem i na jedan – dva dana. I zato za Novosađane odličan izbor može da bude neka od banja, jer su sve blizu, nisu previše skupe, a nude bogate sadržaje. Tamo se čovek može okrepiti kao nigde drugde i odmoran se vratiti u napornu svakodnevicu. A šta to banje nude?

Banja Vrdnik

Advertisement

Najbliža Novom Sadu, ova banja je prelepa oaza mira na šumovitim padinama Fruške Gore. Do nje se iz grada stiže za svega pola sata. A razloga za dolazak je mnogo. Razbujalo šumsko okruženje fruškogorskog Nacionalnog parka, blaga klima i čist vazduh koji Vrdniku daju svojstva vazdušne banje, sve to jako prija čoveku. Tu su i manastir Vrdnik, srednjevekovna Vrdnička kula i sve druge čari Fruške gore, planinske staze koje je presecaju, biljni i životinjski svet, manastiri i vidikovci raštrkani po čitavoj planini.

foto: termal-vrdnik.com
foto: termal-vrdnik.com

Blagotvornom vodom ovde se leče reuma, kičma, migrena, neurološke smetnje, ginekološke bolesti. Specijalna bolnica Termal nudi i vrhunske relaksacione sadržaje – otvorene i zatvorene bazene sa termalnom vodom, tepidarijum, saunu, fitness centar, razne masaže.

Banja Rusanda

U Banatu, na 60 km od Novog Sada, na obali slanog jezera nazvanog Rusanda, smeštena je istoimena banja. Narodno predanje priča kako je mlada Roksanda ovde izlečila svoje bolesne zglobove, dok je stajala u jezeru tražeći svoj verenički prsten koji joj je ispao u vodu. Danas se blato iz jezera koristi za peloidne terapije kojima se leče nervna oboljenja, reuma, kardiovaskularne i kožne bolesti.

foto: banjarusanda.rs
foto: banjarusanda.rs

Oni koji žele istinski odmor, uživanje u netaknutoj prirodi i u wellness tretmanima, ovde će pronaći sve što im treba. Specijalna bolnica za rehabilitaciju Rusanda otvorena je za sve goste kojima nudi tepidarijum, termo kabinu, zatvoreni bazen, razne vrste masaža i relaksacionih vežbi. Park prirode Rusanda koji okružuje banjski kompleks, pravi je prirodni raj, naročito zanimljiv ljubiteljima ptica.

Banja Kanjiža

Do gradića Kanjiže u severnom Banatu, smeštenom na reci Tisi, potrebno je oko sat i po vožnje iz Novog Sada. Balneološki centar smešten je u Narodnom parku, nedaleko od obale Tise. U njemu se primenjuju terapije koje prijaju osobama obolelim od bolesti lokomotornog aparata, nervnih i ginekoloških oboljenja i bolesti stomaka i creva.

foto: visitkanjiza.rs
foto: visitkanjiza.rs

Osim medicinskih tretmana, kompleks nudi najraznovrsnije sportske i relaksirajuće sadržaje – bazene, saunu, sportske terene. U wellness centru uživaćete u vrhunskoj relaksaciji, termoaroma terapiji, čokomint tretmanu, tretmanu algama, raznim vrstama masaže. Turističku ponudu banje upotpunjuju jako dobri smeštajni kapaciteti.

A reka Tisa kod Kanjiže je jedna sasvim posebna priča. Posebnost joj daje insekt Tiski cvet, koji priređuje tzv. „Cvetanje tise“ – jedinstven prirodni fenomen. Larve ovog insekta nalaze se u rečnom mulju. U junu svake godine iz njih “procveta” čitava površina reke. Ovaj očaravajući, nezaboravan prizor privlači ogromnu pažnju ljubitelja prirode, kojih je iz godine u godinu sve više.

Palić

Još jedna vojvođanska banja, udaljena nešto više od 100 km od Novog Sada, leži na obali jezera. Palić je nesumnjivo jedan od nosilaca turizma Vojvodine i Srbije. A kako i ne bi bio, kad toliko toga nesebično pruža svakom ko ovuda dođe i prođe.

foto: park-palic.rs
foto: park-palic.rs

Termalnom vodom iz jezera i jezerskim muljem ovde se uspešno leče reumatska, dermatološka i nervna oboljenja, kao i bolesti digestivnog trakta. U banjskom parku prirode raste najraznovrsnije drveće i grmlje, a u njemu se nalaze Zoološki vrt i Botanička bašta. Tu možete videti preko 60 vrsta životinja i oko 260 vrsta biljki. Na Palićkom jezeru uživaće ljubitelji kupanja i vodenih sportova. Jezero ima čak 3 uređene plaže na kojima se mogu iznajmiti rekviziti za vodene sportove, a u njemu živi raznolik riblji svet, što pogoduje ribolovcima. Nedaleko od Palića nalaze se Ludoško jezero i Selevenjske pustare, staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta.

Najbolji provod pronaći ćete na čardama i salašima, gde uz zvuke violine i tambure možete kušati najukusnije specijalitete po kojima je ovaj kraj nadaleko čuven i uživati ispijajući domaća vina vrhunskog kvaliteta. Ukoliko samo želite odmor i okrepljenje, najviše će vam prijati wellness i sap programi dostupni u nekoliko hotela.

Banja Junaković

Smeštena na rubu istoimene park šume, nedaleko od Apatina, Banja Junaković nalazi se na 94 km od Novog Sada. U njoj se primenjuju terapije lekovitom vodom indikovane za reumatske, neurloške i ginekološke bolesti. Banja ima odličan kompleks koji obuhvata više otvorenih bazena, vodeni tobogan, skakaonicu, masažere. Tu su i zatvoreni bazen, saune, razne masaže, teretana, brojni sportski tereni kao i vrhunska kuglana sa 8 staza.

foto: banja-junakovic.rs
foto: banja-junakovic.rs

Lepo uređena Staza zdravlja, idealna je za šetnju kroz raskošnu parkovsku šumu hrastova i bagremova. U blizini se nalazi i čuveni Apatinski rit, deo Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje.

naslovni foto: visitkanjiza.rs

 

Advertisement

Ostavite komentar