Ako volite slatkiše, uživate u čokoladi, ne birate između voćnih i čokoladnih torti, onda vam je ocenjinjavnje čokoladnih kolača lagan zadatak. Tako sam barem mislila, dok nisam krenula u pohod na novosadske restorane i poslastičarnice. Zaista je bilo teško naći manu čokoladnim đakonijama, a svaka od njih lepa je i ukusna na svoj način. Neko je vodio računa više o ukrašavanju, neko o samom ukusu, a neko o originalnosti. Ovo su moji utisci sa 10 mesta na kojima sam jela čokoladni kolač.

Corso

Advertisement

U restoranu Corso svi kolači stižu iz Home made kompanije, a ja sam probala Choco cripsy , kraljevski čokoladni kolač neodoljivog ukusa. Odlična kombinacija hrskavog i čokoladnog, mešavina bele i crne čokolade, i parče nakon kojeg će vam sigurno trebati predah. Veoma obilno i uksuno, cena 417 dinara, a ocena 10.

corso-kolac
Privatna arhiva

Kristina

Ludlab torta iz poslastičarnice Kristina nadaleko je već poznata, a ovo je prava poslastica za sve sladokusce. Čokoladna bomba sastoji se od čokoladnog fila sa višnjama, a sve to je onda opet preliveno čokoladom. Uvek sveže, kremasto, sočno i osvežavajuće, odličan odnos cene i kvaliteta. Cena parčeta je 220 dinara, a ocena je čista 10.

kristina-kolac
Privatna arhiva

Mono

Kafe poslastičarnica Mono sigurno će obradovati sve koji leti u Grčkoj uživaju u slatkim đakonijama na odmoru. Ovo je prava grčka poslastičarnica, sa mnogo ukusnih čokoladnih kolača, a ja sam se odlučila za biskvit sa belom i mlečnom čokoladom i komadićima Oreo keksa. Cena je 250 dinara, kolač je kremast i veoma ukusan, drugačiji od većine koje sam probala. Ocena, 9 +.

kolac-mono
Privatna arhiva

Juliet

U restoranu Juliet probala sam parče čokoladne torte sa lešnikom. Tanka čokoladna kora, čokoladni fil sa mlevenim lešnicima, pa sve to preliveno glazurom od čokolade i sitnim lešnicima. Poslastica koja će vam sigurno prijati posle ručka, ili da se zasladite nakon napornog dana. Ono što je super kod ovog kolača jeste to što je lagan, a opet dovoljno sladak i veoma ukusan. Cena je 260 dinara, a ocena 9+.

juliet-kolac
Privatna arhiva

Vremeplov

U kafe poslastičarnici Vremeplov kažu da morate probati čuveni kolač Mira Banjac. Pravljen je od čokoladne biskvitne korice, natopljene u likeru i soku od ceđene narandže. Mira Banjac je ukusna, sočna, ali ne previše slatka. Parče je zaista veliko, i slobodno ga možete podeliti sa nekim. Cena je 300 dinara, a ocena 9.

vremeplov-kolac
Privatna arhiva

Giardino

Lava cake je pravi vulkan kolač, sa mnogo crne čokolade, pravi izbor za sve sladokusce. Iz ovog vulkana teći će samo čista čokolada, a kolač je zaista obiman i sigurno će vas oduševiti kako ukusom tako i izgledom. Uz lavu će vam poslužiti i sladoled od vanile, da se rashladite. Jedina zamerka je što je biskvit nešto suvlji, ali u svakom slučaju Lava cake je nešto što vam toplo preporučujemo. Cena 290 dinara, ocena 9.

giardino-kolac
Privatna arhiva

Panama

U poslastičarnici Panama probala sam Švarcvald kolač. Ovo je odlična kombinacija višanja, čokolade i belog kremastog fila od slatke pavlake. Kolač je bio svež, veoma mekan i ukusan. Jedino bih dodala možda nešto više crne čokolade, jer je većina kolača činio beli fil. Cena 180 dinara, a ocena 8+.

panama-kolac
Privatna arhiva

Slatki dan

U poslastičarnicu Slatki dan ušla sam misleći da ću imati težak izbor pred sobom, ali na moje razočarenje, ovde nema čokoladnih kolača na komad. Možete kupiti samo čokoladnu tortu i čokoladu na merenje. Ipak, ponudili su mi čokoladni ekler, koji je nešto najsličnije kolaču što imaju u ponudi. Punjenje i preliv su čokoladni, u kombinaciji crna i mlečna čokolada. Zaista je ukusan, ali velika zamerka što nemaju klasične kolače. Ekler košta 150 dinara, a moja ocena za njega je 8.

slatki-dan-ekler
Privatna arhiva

Gondola i Laterna

Odmah da se ogradim, ovo nije klasičan čokoladni kolač, ali zbog jedinstvenog izgleda, svakako je zaslužio da se nađe na mojoj listi. Dobićete ga posluženog u maloj saksiji, odgore je čokolada, a unutra je veoma sličan čiz kejku, ali ipak nešto drugačiji. Što se tiče ukusa, probala sam i lepše, ali što se tiče originalnosti, pun pogodak. Cena je 250 dinara, a ocena 8.

gondola-kolac
Privatna arhiva

Maestro Nikola

U malom lokalu kod Futoške pijace kolače možete kupiti samo za poneti. Vitrina deluje zanimljivo, pa prolaznici često zastaju baš ovde. Svratila sam i ja i kupila čokoladnu kocku. Kolač je nešto manji, čokolada je veoma ukusna, a zamerka je što je odnos fila i kora malo više na strani kora. Ipak i one su bile sočne, pa je kolač veoma lep. Cena 200 dinara, ocena 8-.

kolac-maestro-nikola
Privatna arhiva

Pogledajte najbolje palačinke u gradu

 

Advertisement

5 Komentari

 1. Oooooo…
  Veoma hrabro i subjektivno ocenjivanje.
  Mada je suštinska primedba jedino na količinu slatke pavlake u velikom broju navedenih kolača. I na beogradsku konfekciju koju za skupe novce prodaju u kafeu Corso. Taj kolač je uvek star bar 24h kada stigne u NS.
  Sugerisacu Vam da bi možda bi bilo bolje da napravite edukativni tekst o kvalitetu čokoladnih kolača. Nešto u stilu… da ne moze čokoladna torta da bude boje bele kafe :)… o količini slatke pavlake u poslastici … o veličini parčeta. .. o ceni… u protivnom, bez obzira na Vas trud ovakav tekst je tabloidan a na žalost i sugestivan onima koji ne misle svojom glavom i svojim ukusom.
  A po meni? Torta Mira Banja iz Vremeplova vredi za 10+. Uvek sveža. Savršeno izbalansirana. Visoko kvalitetna. Ručni rad. Autentična. Zatim Kristina 10+.
  A onda nekoliko praznih mesta… na žalost.
  Pozdrav.

 2. Bilo bi zgodno kada bi uz ovaj tekst stajala mapa sa oznacenim poslasticarnicama. Hvala na informacijama a sad odo da se uverim!

 3. Mislim da je nedopustivo da torta Mira Banjac dobije 9. Zna se ko pravi najkvalitetnije kolace u Novom Sadu. Vremeplovu niko nije ni do kolena. U ovoj konkurenciji torta Mira Banjac zasluzuje 11!

Ostavite komentar